Tres Hombres Art
Fotograf

Ulla Lemberg

Ulla Lemberg (f.1946) är en svensk fotograf och filmare. Hon utbildades av Christer Strömholm i Stockholm mellan 1963-1967. Lemberg blev den första kvinnliga fotograf som anställdes på Aftonbladet 1965-1966, varefter hon frilansade i Malmö 1967-1970. Hon verkade sedan vid Arbetet i Malmö 1967-1970 och Aftonbladet i Stockholm 1970-1984.

"Det är en mycket varm dag i slutet av juli.

1980, på uppdrag av Aftonbladet, anländer jag till Moskva för att med sex manliga kollegor bevaka de olympiska spelen.

På väg från flygplatsen till hotellet ser jag att gatorna myllrar av kvinnor. Kvinnor i alla åldrar iförda gråa arbetskläder och med sjalar på sina huvuden. Arbetsmyror som sopar gator, målar byggnader och klipper gräset i parkerna.
Snabbt är jag ute på gatorna för att fotografera kvinnorna. Det har bara gått några minuter när jag ser kvinnan som i en park med tung gräsklippare klipper gräset. På gräsklipparen har kvinnan hängt sin handväska.

När jag precis har lyckats fotografera kvinnan känner jag en hård dunk i ryggen. Jag vänder mig om. Framför mig står en en stor man i militäruniform -Mannen brummar fram några ord på ryska, griper ett hård tag om min arm och drar mig till en väntade jeep. Jag körs till en stor barack, där jag på engelska blir anklagad för spioneri. 
Jag frågar om jag får besöka en toalett?
Det går bra blir svaret!
Utan att någon märker får jag med mig kameran där jag har filmen med kvinnan och handväskan. På toaletten under rinnande vatten som ljudkuliss, spolar jag ut min film och stoppar den i fickan. Efter sex timmar släpps jag med filmen i min ficka!"
 
Läs mer