Tres Hombres Art
Fotograf

Ulla Lemberg

Ulla Lemberg, svensk fotograf och filmare. Född 1946 i Malmö.


Ulla berättar: Det är på min 12-åriga födelsedag som jag av min mamma Alice och pappa Johan får min första kamera.Efter ett par år med min kamera i ständigt sällskap, är jag helt fascinerad av att jag kan frysa vad jag ser och upplever.Jag bestämmer mig för att mitt yrke ska vara fotograf.

I mitten på 1960-talet utbildar jag mig på professor Christer Strömholms fantastiska fotoskola i Stockholm.


I över femtio år arbetar jag som fotograf och filmare med hela världen som mitt arbetsfält. Jag producerar bl.a utställningarna ” Världens Kvinnor”,” Kära Barn” ” I Want You To Know” Filmerna ” När Ingen Ser,” ”Vittnena,” ” Var finns min mamma och pappa?” 

 

År 2011 grundar jag den globala kulturstiftelsen Change Attitude. Change Attitude ska med kulturen som verktyg arbeta för att skapa en värld där allt våld mot världens barn för alltid upphört att existera!

”Förändring tar tid, men inte en evighet.” – Ulla Lemberg


"Det är en mycket varm dag i slutet av juli.
1980, på uppdrag av Aftonbladet, anländer jag till Moskva för att med sex manliga kollegor bevaka de olympiska spelen.

På väg från flygplatsen till hotellet ser jag att gatorna myllrar av kvinnor. Kvinnor i alla åldrar iförda gråa arbetskläder och med sjalar på sina huvuden. Arbetsmyror som sopar gator, målar byggnader och klipper gräset i parkerna. Snabbt är jag ute på gatorna för att fotografera kvinnorna. Det har bara gått några minuter när jag ser kvinnan som i en park med tung gräsklippare klipper gräset. På gräsklipparen har kvinnan hängt sin handväska.

När jag precis har lyckats fotografera kvinnan känner jag en hård dunk i ryggen. Jag vänder mig om. Framför mig står en en stor man i militäruniform -Mannen brummar fram några ord på ryska, griper ett hård tag om min arm och drar mig till en väntade jeep. Jag körs till en stor barack, där jag på engelska blir anklagad för spioneri. 

Jag frågar om jag får besöka en toalett? Det går bra blir svaret! Utan att någon märker får jag med mig kameran där jag har filmen med kvinnan och handväskan. På toaletten under rinnande vatten som ljudkuliss, spolar jag ut min film och stoppar den i fickan. Efter sex timmar släpps jag med filmen i min ficka!" 
Läs mer