Tres Hombres Art

NICLAS ALBINSON - THE LAST REJONEANDOR

En fotografisk berättelse om tjurfäktaren Antonio Domecq av Niclas Albinsson.


The last rejoneador?

Tjurfäktning förenar lika många människor i Spanien som den förbryllar i övriga världen. Att ge en heltäckande förklaring till en flera hundra år gammal tradition är nog omöjligt. Men att träffa och att lära känna en person som vigt sitt liv åt denna tradition är möjligt. Jag har haft den stora förmånen att tillbringa tid tillsammans med Antonio Domecq, en av landets främsta rejoneador - tjurfäktare till häst. Han är tredje generationen i familjen Domecq som utövar detta yrke. Antonio har på ett generöst och ärligt sätt låtit mig ta del av hans yrkesliv. Några av mina starkaste drivkrafter är att närma mig och försöka förstå nya saker. Därför gjorde jag denna upptäcktsresa. Jag ville se hur det här yrket såg ut under ytan.

Jag har stämt möte med Antonio hemma på hans gård fyra mil öster om Jerez de la Frontera som ligger i hjärtat av Andalusien, i sydvästra Spanien, tjurfäktningens mecka.
Vägen dit går genom böljande natur och ofta syns de svarta tjurarna på kullarna i skuggan under ett träd. Den röda jorden ger ett speciellt varmt ljus trots att det är en tidig morgon.
Vägen upp mot gården kantas av stora hagar med betande tjurar och hästar.
Jag får vänta innan Antonio kan ta emot mig. Men efter en stund kommer en lång blond man i 35- års åldern, och jag förstår att det är Antonio. Vi pratar lite om hur dagen kommer att se ut och han föreslår att vi börjar med träningen. I en klassisk spansk stallbyggnad med kullerstensgolv och vitkalkade väggar står hans hingstar. Utanför står två av dem uppbundna mot stenväggen.
I väggen finns en text inkaklad som lyder ”El hombre no puede dominar al caballo, si no

se domina a si mismo”. På svenska betyder det, ”Du kan inte bli herre över din häst förrän du är herre över dig själv”.


 Antonio, hur lång tid tar det att få fram en duktig tjurfäktningshäst?

– Jag börjar arbeta med hästarna när de är tre år, men då arbetar jag bara vid hand och med lätt ridning.
När hästarna är runt fem år börjar jag träna dem med unga kor och tjurar. Omkring sju års ålder kan de börja följa med till arenan och vid tio års ålder är de oftast som bäst. Alla hästar har inte kapacitet att bli bra nog för tjurfäktning. Har pappan varit en bra tjurfäktningshäst är chansen större, då finns det rätta temperamentet. För att träna en tjurfäktningshäst används en så kallad carrito, en stålställning på hjul med horn som ska föreställa en tjur. En av mina hästar är rädd för carriton. Jag tror att det beror på att den inte luktar som en tjur, sedan körs den av en människa och det är svårt att manövrera den exakt på samma sätt som tjuren rör sig. I en riktig fight har han däremot inga problem med tjuren utan vill gärna vara nära och ha kontakt med den.

Är du aldrig rädd under en fight?

– Det enda jag är rädd för är publiken. Tjurarna är jag uppvuxen med, jag vet exakt hur de reagerar men däremot vet jag aldrig hur publiken ska ta emot mig. Lyckas jag inte fånga publiken och skapa den spänning de är där för att uppleva så kommer de inte tillbaka. Då har jag förlorat mitt jobb.

Både din morfar, morbror och bror har varit framgångsrika rejoneadorer. Är det din tur nu, att föra släktens tradition vidare?

– Jag har levt med tjurfäktning sedan jag föddes. Jag älskar det här livet, hästarna, tjurarna och att få leva med dem nära naturen. Mitt val har aldrig känts påtvingat. Bara helt naturligt.


I Madrid 2001 inträffade något mycket tragiskt, vad hände?

– Jag och min bror Luis var på väg hem från en fight. Vi stannade på en taverna för att äta middag. Plötsligt när vi tittar ut står hela vår hästbuss i lågor. Sex av våra hästar dör av skadorna, vi lyckas rädda två. Det här är något jag tänker på varje dag. Jag är väldigt observant på människor utanför mitt hus och vill alltid ha kontakt med chauffören i bussen när vi är ute och reser. Det har varit oerhört jobbigt.


Vad kostar en riktigt bra tjurfäktningshäst?

– Den går inte att köpa för pengar, det är ett arbete som du måste göra själv. Du måste lita till hundra procent på hästen och hästen på dig. Det förtroendet tar tid att jobba fram.


Familjen Domecq är historiskt en ganska välbärgad släkt. Pedro Domecq startade under 1700-talet ett av Spaniens äldsta vindestillerier och än idag finns varumärket Domecq kvar med många fina Sherrysorter. Antonios morfar, Alvaro Domecq Diez var en känd rejoneador mellan 1943 och 1950. Senare utnämndes han också till borgmästare i Jerez de la Frontera. Under 60-talet förvärvande han familjegården Los Alburejos, som med åren blev en mötesplats för tjurfäktare i regionen. Kända tjurfäktare som Manolete var en nära vän till familjen. Alvaro belönades på 70-talet med utmärkelsen The Golden Horse, vilket är det finaste man kan få inom hästsporten i Spanien. För att visa sin uppskattning grundade han den spanska ridskolan i Jerez vid namn Fundacion Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre. Alvaro Domecq Romero gick i sin fars fotspår och avslutade sin karriär som rejoneador 1985. Idag är det bara Antonio och hans kusin Fermin Borquez som är aktiva. Hans bror Luis Domecq drog sig tillbaka 2005, samma år som hans morfar dog 85 år gammal. Landssorg utlystes i tre dagar för att hedra honom.