Tres Hombres Art
Fotograf

Johan Bergmark

Johan Bergmark är en tinnitusskadad rock´n roll-fotograf med förkärlek för människor. Han föddes 1969 i Kärrtorp söder om Stockholm, uppväxt i Huddinge och Norrland via skytteltrafik. Och det är just där, i Norrland som hans rotsystem passar bäst.


Anledningen till att Johan kom att börja arbeta med fotografi var bara en lycklig slump. Från början fanns passionen uteslutande runt musiken. Det gör den fortfarande. Men på grund av total tondövhet var han tvungen att hitta ett annat uttrycksätt. Fotografi råkade vara ett medium som passade. Det var lätt för honom.


Bergmark utsågs till Nordens bästa rockfotograf 1993 och 1994. Han har mottagit flera priser och stipendier och är huvudsakligen verksam med porträtt inom musik och film. Många ikoner har passerat hans lins. Mel Brooks, Roger Moore, David Lynch, Quentin Tarantino och den kinesiske, kontroversielle konstnären Weiwei, för att nämna några. 


Han föredrar svartvitt framför färg eftersom det är mindre som ”stör”. Man kommer snabbare åt kärnan i bilden. Uttrycket, ögonen, känslan, formen, berättar Johan. Han vill inte leverera några svar i sina bilder. Mycket hellre öppna för frågor. Varför står han där? Varför gömmer hon sig? Vad gör han med handen...? osv…Inspirationen hämtar han från musik, film, litteratur, att se på människor i vardagen, mat, dryck, relationer och allt annat som gör livet värt att leva.

Läs mer