Tres Hombres Art
Fotograf

Hans Hammarskiöld

Hans Hammarskiöld, 1925-2012, är en av svensk fotografis förgrundsfigurer under 1900-talet. Han började fotografera med sin pappas Leica redan som gymnasist på 1940-talet. Han deltog i sin första grupputställning 1948 och hade sin första separatutställning 1951.

Genombrottet kom under 1950-talet då han var anställd av Vogue i London. Karriären kom att sträcka sig över nästan sjuttio år. Hammarskiöld verkade inom praktiskt taget alla fotokonstens genrer med allt ifrån porträtt, mode, arkitektur, natur och reklam. Han har fotograferat konstnärer, författare, kungligheter, fotografer och skådespelare och har gett ut ett flertal böcker. Hans bilder präglas ofta av stor öppenhet, humor och värme.

Hammarskiöld var den siste medlemmen av den berömda gruppen Tio Fotografer, som bildades 1958 och som var tongivande i svensk fotografi under flera decennier och även skapade bildbyrån Tiofoto. Av dessa tio är han, vid sidan av Georg Oddner och Lennart Olson, den mest berömde och internationellt uppskattade.
Läs mer