Tres Hombres Art
Fotograf

Ansel Adams

Ansel Easton Adams är en amerikansk fotograf, född 1902 i San Francisco, Kalifornien, död i april 1984 i Carmel-by-the-Sea, Kalifornien. Han lämnade skolan 1915 för att utbilda sig på egen hand, med ambitionen att bli pianist. När han var 14 år fick han en kamera i present under ett besök i Yosemite National Park och detta blev startskottet på en lång och framgångsrik fotografisk karriär.

 

Adams är främst känd för sina svartvita fotografier på nationalparker, bl.a. Yosemite National Park, och som författare av ett antal böcker om fotografi, bl.a. trilogin med tekniska instruktionsmanualer The Camera, The Negative och The PrintHan uppfann även "zonsystemet", en teknik för kontroll av exponering som  tillåter fotografer att översätta ljuset de ser till specifika densiteter på negativ och papper, vilket ger dem bättre kontroll över de färdiga fotografierna.


Vid 17 års ålder gick Adams med i Sierra Club, en grupp som verkar för att bevara naturens under och resurser. Adams var en stor miljövän och hans bilder visar hur många av dessa nationalparker såg ut före människans påverkan och utbredda resande. Hans verk har främjat många av Sierra Clubs värdefulla platser och har kastat ljus på flera miljöproblem.


Adams har mottagit ett flertal utmärkelser bl.a. Hasselbladspriset och flera Guggenheim-stipendium.

Läs mer